Geschiedenis

De Schakel is al meer dan 50 jaar een vertrouwd gezicht op het water, maar wat vele niet weten is dat deze boot in 1961 op initiatief van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond is ontworpen, er was namelijk behoefte aan een nieuwe midzwaardklasse die de 'schakel' zou vormen tussen de kleinere jeugdboot en de grotere wedstrijdklassen.


Ontwerp toekomstvisie van de Schakel in 1975
Het ontwerp moest geschikt zijn voor toer- en wedstrijdzeilers en geschikt voor zelfbouw. Na het indienen van de ontwerpen door verschillende werven en de bouw van een proefserie van de nieuwe boten volgden een aantal testwedstrijden. Het Schakelontwerp won.

De Schakelklasse groeide snel en was razend populair in de jaren 70 en 80. Tijdens die periode zag het Sneekermeer dan ook zwart van de Schakels tijdens een Sneekweek (tot wel 150 schakels!). Binnen 20 jaar waren er ruim 2500 Schakels gebouwd en was het een innovatieve klasse, deze innovatie en groei leidde ook tot veel speculaties, want hoe zal de Schakel er rond het jaar 2000 uitzien? In 1975 was dit nog ver weg maar hadden ze er wel over nagedacht (zie afbeelding): polyester, spinaker, dekverbreders, rolfok, aluminium giek en zeilnummer 7115.

Anno 2015 zitten we op zeilnummer 2624 en zijn veel vooruitzichten van toen ook daadwerkelijk doorgevoerd. Het polyester en de spinaker zijn er echter nooit gekomen. Voor de zeilers van nu die niet van lakken houden jammer, voor de overige zeilers waarschijnlijk een geruststelling want anders hadden ze nooit hun huidige boot gehad.

De Schakelklasse heeft tot op de dag van vandaag nog steeds de positie als ideale 'schakel' tussen jeugdklasses en grotere wedstrijdklassen. De Schakelklasse heeft talloze kampioenen grootgebracht, iets wat laat zien dat een Schakelzeiler op alle fronten mee kan doen. Iets om trots op te zijn!